fbpx

Queendomino Review

januari 13, 2018

De Koning heeft het koninkrijk verpest, dus het is tijd dat de Koningin het over gaat nemen. Met Ridders en Bouwers gaat ze het koninkrijk opnieuw laten floreren en geeft ze de bewoners het koninkrijk dat ze verdienen, dit is Queendomino.

Net zoals in Kingdomino is het doel in Queendomino om de tegels zo goed mogelijk neer te leggen om grote gebieden te maken en daarmee overwinningspunten te scoren. Wat anders is in Queendomino zijn de verschillende extra opties in je arsenaal om dit te bereiken.

In deze review gaan we niet teveel in op de voorbereiding en de game play voor Queendomino aangezien er zeer veel overlap in zit met Kingdomino. Bekijk ook Kingdomino. We gaan in deze review van Queendomino voornamelijk in op de verschillen tussen de twee spellen.

Naast de starttegel, het kasteel en de koning fiche krijgen de spelers zeven munten en één ridder. De speltegels worden op dezelfde manier geschud en naast het spel gelegd met de genummerde kant naar boven. Een nieuw speelbord wordt neergelegd in het midden van de tafel met nieuwe gebouwtegels, een draak en de koningin. De gebouwtegels worden geschud en zes tegels worden in de markt geplaatst, de rest komen op een stapel aan de zijkant van het spel. De overige munten, ridders en torens worden naast het bouwbord geplaatst en de spelers zijn klaar om te beginnen.

Queendomino review set-up

 

De beurt van een speler bestaat uit de volgende acties:

1) Voeg nieuwe tegels toe aan je koninkrijk. Dit werkt hetzelfde als in Kingdomino.

2) Stuur één of twee ridders er op uit om belasting te innen. De speler plaatst één of twee ridders op de tegel die net neergelegd is om 1 of 2 munten per hetzelfde type land te ontvangen. Bijvoorbeeld: Er wordt een stuk bos aangelegd bij 5 andere bosvelden. Wanneer de speler de ridder plaatst ontvangt hij in totaal 6 munten per ridder.

3) Bouw een gebouw. De huidige speler mag nu een gebouw kopen voor in zijn koninkrijk. Gebouwen mogen gekocht worden vanaf het bouwbord voor het aangegeven aantal munten per tegel. De speler plaatst het gebouw in zijn koninkrijk op één van de rode bouwplekken en voert de bijbehorende actie uit.  Dit kunnen ridders, torens of extra munten in volgende beurten zijn.

4) Betaal de draak. De speler mag de draak één munt betalen om een gebouw van het bouwbord uit het spel te verwijderen. Slechts één speler per ronde mag deze actie uitvoeren en alleen als de koningin niet in zijn territorium staat.
Let op: wanneer spelers torens bouwen in hun koninkrijk kijken ze wie de meeste torens bezit.

Als zij de meeste torens bezitten komt de koningin naar hun koninkrijk. Iedere ronde dat de koningin in het koninkrijk staat kosten gebouwen een munt minder om te bouwen. Aan het eind van het spel kan er nog een bonus verdiend worden voor de speler die op dat moment de koningin in zijn koninkrijk heeft staan.

Wanneer alle spelers de bovenstaande acties hebben uitgevoerd worden nieuwe tegels getrokken en begint de nieuwe ronde. Dit gaat door tot de laatste tegels zijn gepakt en geplaatst. Op dat moment telt iedereen alle punten op om te zien wie de winnaar is.

De puntentelling in Queendomino werkt op dezelfde manier als Kingdomino, door alle aansluitende territorium tegels te tellen en deze te vermenigvuldigen met het aantal kroontjes in het territorium. In Queendomino ontvangen spelers daarnaast ook nog punten voor de munten die ze bezitten, kronen op de rode gebouwen tegels en bonussen op de gebouwen. Diegene die als laatste de koningin in zijn territorium heeft mag haar gebruiken als kroon in een territorium naar keuze.

 

De speler die dan bij elkaar opgeteld de meeste punten heeft… WINT!

Door Queendomino en Kingdomino met elkaar te combineren ontstaan nieuwe spelmogelijkheden. Zo kun je een 5×5 5-6 speler spel bouwen, een 6-8 speler team spel en een 7×7 3-5 speler spel!

 

Beoordeling

Bij de release van queendomino twijfelde we of het spel net zo leuk zo worden als zijn geniale voorganger. Vooral de toevoeging van al deze nieuwe elementen aan het simpele en elegante origineel konden het spel wel eens onnodig ingewikkeld maken. Maar niets is minder waar!

De nieuwe spelelementen voegen echt iets unieks toe aan het spel. De werking van het spel wordt door middel van de munten, gebouwen en ridders een stuk uitgebreider en toch blijft het eenvoudig. De toevoegingen openen nieuwe paden om tot een overwinning te komen.

Wij vonden het spel fantastisch! De extra keuzes die je moet maken in combinatie nemen niet teveel tijd in waardoor het spel lekker snel en vloeiend weg speelt. De speelduur is ongeveer 20-30 minuten, speel het als een heerlijk tussendoortje of als je de smaak te pakken hebt kun je Queendomino zo de hele avond spelen.